2013. november 1., péntek

Rossz párosítás

Ha valaki kizárólag érett gyümölcsökkel és friss zöldségekkel táplálkozik, és nem iszik alkoholt vagy kávét, annak valószínűleg nem kell aggódnia egy esetleges túlsavasodás miatt. De aki „normálisan" táplálkozik, tehát húst eszik, cukrot és lisztes ételeket fogyaszt, kávét és alkoholt iszik, annak teste valószínűleg már rég túlsavasodott és segítségre szorul. Ha étkezés után fáradtak vagyunk, az szintén az elfogyasztott étel savtartalmára utal. A megszokott édes desszertek is csak tovább növelik a test savszintjét.
Testünkben azonban elsősorban akkor lép fel erős túlsavasodás, ha a fehérjét, tehát a húst, a halat, a szárnyasokat, a tojást és a tejtermékeket szénhidrátokkal, például krumplival, rizzsel, tésztával vagy kenyérrel együtt fogyasztjuk. Most egyesek talán azt mondják: „De hiszen ez teljesen normális", és ebben igazuk is van, csakhogy ettől ez még nem helyes.


Fehérjét ne fogyasszunk szénhidráttal együtt!

 Mert a fehérje megemésztéséhez savakra van szükség, és ha nem áll rendelkezésre elegendő sav, a szervezet nem tudja megemészteni a bevitt fehérjét.
A szénhidrátok megemésztéséhez ellenben bázisok kellenek. A bázisok és a savak azonban kölcsönösen közömbösítik egymást, az emésztés hatékonysága csökken, ami igencsak megterheli a testet. Nem csoda, hogy emiatt fáradtnak érezzük magunkat.
Bázishiány esetén „elhervad" a szervezet, mert nem találja meg az élethez alapvető feltételeket. Ráadásul a túlsavasodás nemcsak a test egészségi állapotára van katasztrofális hatással, hanem a kedélyállapotra is. A zavar következtében kihunyhat az életöröm, sőt akár depresszió is jelentkezhet, amelyet rövid időn belül meg lehet szüntetni, ha helyreállítjuk a természetes, enyhén bázikus állapotot.


(Részlet Kurt Tepperwein: Savtalanítás - A fiatalság forrása c. könyvéből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése