2013. október 31., csütörtök

A túlsavasodás hat foka dr. Michael Worlitschek szerint


1. Ideális állapot
 

Ilyenkor tökéletes a savak és bázisok egyensúlya, nincs hiány pufferanyagokban, amelyek kiegyenlítik az étkezésekkel összefüggő alkalmankénti sav- és bázistöbbletet.


2. Rejtett túlsavasodás

 Latens acidózis. A jó szabályozóképességnek köszönhetően még megfelelő a vér pH-értéke, de a „szemeteseket" már savmaradványok töltik meg. A szakértők ebben a stádiumban többnyire árulkodó jeleket fedeznek fel a betegen, még ha az nem is érzi kifejezetten betegnek magát. Az emberek ilyenkor megmagyarázhatatlan fáradtságról, székrekedésről panaszkodnak, és nyomást éreznek a gyomrukban.


3. Átmeneti túlsavasodás
 

Akut acidózis. Ez a sav-bázis egyensúly eltolódását jelenti, amit például valamilyen fertőzéses megbetegedés válthat ki. A fertőzés olyan ellenintézkedésekre kényszeríti a testet, mint láz, hasmenés, gyulladások, fokozott vizeletkiválasztás - ezek egytől egyig olyan folyamatok, amelyek savas anyagcsere-állapotot okoznak, vagy fokozzák a meglévő savas állapotot. A kórokozók legyűrése után normalizálódik az anyagcsere - amennyiben megfelelő báziskészletek állnak rendelkezésre. Bázishiány esetén azonban az ember hajlamos az újabb fertőzésre, amely az imént felsorolt „savas" ellenintézkedéseket teszi szükségessé.


4. Krónikus túlsavasodás
 

Krónikus acidózis. A túlsavasodásnak ez a formája már gyakran drasztikus kórképekben nyilvánul meg, amelyek létrejöttét részben „ismeretlen okoknak" tulajdonítják, ahogy az a reuma esetében lenni szokott.


5. Helyi túlsavasodás
 

Lokális acidózis. Ide olyan jelenségek tartoznak, mint a szívinfarktus és a gutaütés. A problémát okozhatja a vörösvértestek savmerevségének köszönhető vérellátászavar, érelmeszesedés, az összetartó anyag, a fibrinogén mennyiségének növekedése, ami véralvadékok képződéséhez vezet, vagy a vér áramlási képességének romlásából adódó oxigénhiány. Legrosszabb esetben a szívizom vagy az agy egyes részei érelzáródás miatt teljesen elszigetelődnek az oxigénellátástól, ilyenkor a szövet megfullad és elhal.


6. Savhalál
 

A végleges savkatasztrófa számos alakot ölthet - jelentkezhet veseelégtelenség, halálos infarktus és rák vagy akár cukorkóma képében is.

 (Részlet Kurt Tepperwein: Savtalanítás - A fiatalság forrása c. könyvéből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése