2013. augusztus 21., szerda

Honnan van a sok sav?


 Savakat a test maga is termel, emlékezzünk csak a gyomorsavra, bázisokat azonban kizárólag a táplálékkal vehetünk magukhoz, és folyamatosan el is használjuk őket.
Ezenkívül túl kevés alkalmat adunk a szervezetünknek arra, hogy természetes módon szabaduljon meg a savaktól, mert túl keveset iszunk, és nem mozgunk eleget. Emiatt túl kevés savat lélegzünk ki a tüdőnkön,
ráadásul az oxigénhiány további savak termelődéséhez vezet. A test a krónikus vitamin- és nyomelemhiány miatt is savakat képez, mert nem tud befejezni bizonyos anyagcsere-folyamatokat.
Ha a rossz élelmiszert rosszkor, rosszul megrágva és gyorsan esszük meg, még egy eredetileg bázikus élelmiszer is savszállítóvá alakulhat át. (A táplálkozástudományban ezt „bázisfordításnak" nevezik.)
E téren fontos szerepet játszik az emésztőrendszer egyéni állapota: amennyiben túlerőltetett, a félig
megemésztett nyers táplálék erjedni kezd a gyomorban, és savvá alakul.
Ez számtalan panaszt eredményezhet. Az ember elcsigázottnak érzi magát, krónikus fáradtság gyötri, és csak nagyon lassan piheni ki magát, akkor sem teljesen. A bőr hajlamos az ekcémára, az orr és a szem irritációval reagál, és tisztázatlan eredetű, egyre erősödő fájdalmak jelentkeznek. Így jelzi a test, hogy már nem bír a nagy mennyiségű savval, és sürgős segítségre van szüksége.

Az ember elcsigázottnak érzi magát.
Ha a szervezetnek két étkezés között vagy az éjszaka folyamán nem sikerül lebonyolítania a salaktalanítást és a savtalanítást, a savak egyre inkább feldúsulnak a kötőszövetben, mígnem a latens acidózis akut túlsavasodásba csap át. Ha még ilyenkor sem történik változás, az halálos következményekkel járhat.
Ilyen esetekben meg kell változtatni az egész közeget, azaz tartósan és rendszeresen savtalanítani kell a testet. Ennek hatására javulnak a testfunkciók, és a lokális panaszok, betegségtünetek olyan ütemben
tűnnek el, hogy megint tehermentessé válik a közeg.

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb." /Hippokratész/

(Részlet Kurt Tepperwein: Savtalanítás - A fiatalság forrása c. könyvéből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése